Hemoroid

Hemoroid, halk arasında basur ya da mayasıl olarak da adlandırılan, makatın çevresinde mevcut olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Oldukça rahatsız edici ve acı veren bir problemdir. Aynı zamanda birçok kişinin muzdarip olduğu çok yaygın bir sorundur. En sık karşılaşılan komplikasyon ise ıkınma sırasında ortaya çıkan kanamadır. İkinci sık yaşanan komplikasyon ise acı veren kan pıhtılarıdır.  Hemoroid anal kanaldaki toplardamarların genişlemesi ve üzerindeki mukozanın aşağı doğru sarkmasıdır. İç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidlerin de birinci seviyeden dördüncü seviyeye kadar dereceleri vardır.

1. Derece Hemoroid: Kanama en önemli şikâyettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır.

2.Derece Hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikâyetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır.

3.Derece Hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikâyetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri (şişlikler) görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir.

4.Derece Hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikâyetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.

Hemoroid Sebepleri

Kabızlık, çok fazla un içeren bir beslenme düzeni, yeterli meyve ve sebze tüketmemek, kabızlık veya ishal, hamilelik, prostat büyümesi, doğum esnasındaki ıkınma baskısı, ıkınırken çok fazla efor sarf etme, ailevi yatkınlık, karaciğer sirozu, oturur vaziyette çok zaman geçirmek, mesleki sebepler hemoroide neden olan başlıca sebeplerdir.

Hemoroidin Belirtileri

Makatta  kanama, dışkılamada memeler ve şişlikler, kaşınma ve irritasyon, ağrı, ıkınırken acıma, anüste beliren hassas ve sert bir yumru, anüs çevresinde şişkinlik, kabızlık hissi oluşması hemoroid belirtileri arasındadır.

Hemoroid tedavisi için günümüzde kullanılan pek çok farklı yöntemi vardır. Bunlar ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler olarak ikiye ayrılır.

Ameliyatlı Yöntemler

•          Milligan – Morgan (Klasik Ameliyat)

•          Longo yöntemi

•          Hemoroidektomi gibi cerrahi ameliyatlar;

Ameliyatsız Yöntemler

•          Lazer, rafaelo genel ya da spinal anestezi kullanılarak yapılan ameliyatsız tedavi yöntemleridir.

Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt tarafından geliştirilen ve hemoroid tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise ‘’MDK’’ yöntemidir.

MDK Yöntemi: Lazer veya radyofrekans gibi yüksek enerji sistemlerinin kullanıldığı, lokal anestezi altında hastaneye yatış gerektirmeden yapılan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.

Bu metotta hastalar aynı gün içerisinde hem muayene hem tedavi olabilir. Bu yöntem yukarıda belirtmiş olduğumuz ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerden farklı olarak işlem sonrası nüks riski yok denecek kadar az olan ve kalıcı bir tedavi yöntemi olarak hastalara uygulanmaktadır.